Tips Si Comel Tidur Lena

Psssttt! harga runtuh ZALORA khas untuk tahun baru 2016! Khas untuk yang terawal !!


URUTAN TUBUH
Anda urutlah bayi anda dengan urutan asas dimana anda haruslah mengurutnya di seluruh bahagian tubuhnya bermula dari bahagian kaki, tangan dan badan si manja. Tahukan anda dengan urutan sebenarnya anda mampu membuatkan bayi anda tidur dengan lebih lena lagi. Saranan Suri adalah baik sekiranya anda lakukan urutan tersebut selepas bayi anda selesai mandi pagi atau petang.


MENDODOIKAN BAYI DENGAN LEMBUT
Pada dasarnya bayi anda akan lebih selesa apabila berada dalam dakapan si ibunya. Mengapa? kerana bayi anda akan berasa selamat untuk seketika waktu.


DUKUNG PADA BAHU
Bayi akan meresa lebih selamat dan selesa sekiranya di dukungkan dengan cara begini kerana ia dapat mendengar alauna lagu yang anda nyanyikan kepadanya. Disamping itu bayi anda juga akan dapat melihat benda-benda yang berada di sekelilingnya dengan lebih jelas lagi. Lama – kelamaan si bayi akan tidur degan sendirinya.


TEPUK MANJA (SI MANJA SEDANG TIDUR MENGIRING)
Tepuklah punggu bayi anda secara perlahan-lahan dengan lembut secara berirama kerana dengan cara ini bayi anda akan berasa lega. Tapi ingat ketika bayi anda telah tidur maka anda haruslah berhentikan diri anda dari terus menepuk si manja.


BALUTAN
Apabila bayi anda sudah lena tidur, makan anda ambillah waktu tersebut untuk membalutkan bayi anda dengan selimut yang sedikit nipis. Pastikan balutan tersebut tidak terlalu kuat dan ketat. Tahukan anda dengan cara ini akan membuatkan bayi anda tidur dalam keadaan selamat di samping dapat membantunya tidur dengan lebih lama lagi tanpa sebarang ganguan terserentak dari tidurnya.


TETAPKAN WAKTU TIDUR
Biasakan bayi atau si manja anda tidur pada satu-satu masa yang di tetapkan. Supaya bayi anda akan mudah merasa mengatuk tika waktu tidurnya sudah tiba.


PENCAHAYAAN
Bayi tidak suka tidur dalam keadaan terlalu terang – benderang. Akan tetapi bayi lebih suka tidur pada kedaan pencahayaan yang suram. Cara ini memudahkan bayi anda tidur dengan lena sambil diiringi muzik zikir yang melembutkan. Insyallah bayi anda akan tidur dengan sebaiknya. Pencahayan juga perlu supaya kita sebagai ibu bapa akan dapat mengawasi kedaan bayi dengan lebih baik lagi.


BERI BAYI ANDA MAKAN AWAL
Tahukah anda bayi anda akan dapat tidur dengan lenanya sekiranya makanan yang anda berikan kepadanya mencukupi

Sumber: Facebook
Mamapeduli

MAMAPEDULI.INFO

Mamapeduli.info menyediakan info-info sekitar keibubapaan dari pelbagai sumber yang dinyatakan bagi tujuan rujukan semua. Pertimbangan, kajian atau rujukan daripada pakar berkaitan amatlah perlu sebelum sesebuah aspek diamalkan
Google | Facebook | Instagram | Emel
Psssttt! harga runtuh ZALORA khas untuk tahun baru 2016! Khas untuk yang terawal !!
0 Comments for "Tips Si Comel Tidur Lena "

Back To Top